MY PRINCES

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

17 Januari 2012

Resepi Satay /Satey Ayam Samuri

Tengak duk layan FB td tetiba teringin nak makan sate..urmmmm..sedapnyer sate ayam,nak pulak dapat makan dengan kuah kacang yang pekat tu,lg ler best kannnn.Kat bawah ni Liza ada bagi resepi untuk buat sate..tajaan khas dari encik GOOGLE,mekacih yer encik GOOGLE sebab tolong carikan resepi sate untuk Liza. :P

(ni gambar tajaan encik GOOGLE jugak)

Resepi Satay /Satey Ayam  Samuri

Berikut adalah sedikit resepi Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang, resepi ini di sediakan khas buat penggemar Satay/sate Samuri...


1 ekor ayam 2kg  (dipotong 12 ketul)
5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
200 gram halia (diblendkan hingga halus)
300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
1 cawan gula pasir
5 camca teh garam

Untuk kuah Satay Samuri
½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 stgh inci halia
5 tangkai cili kering
2 papan gula melaka
2 sudu asam jawa, diambil airnya.
Gula dan garam secukup rasa



Cara buat sate/satay Samuri

1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay Ayam samuri 
2. Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
3. Bakarkan  Satay Ayam samuri hingga Masak
4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba
5. Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
6. Satay ayam samuri masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit


Cara membuat kuah

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
4. Didihkan campuran tadi.
5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala
Resepi Lain berkaitan




Kat atas tu Liza ada sertakan link utk ke blog tuan punyer resepi,hehe..saje je share sebab nampak menarik kannn tp sebenarnyer Liza malas nak masak sebab jap lagi nak p beli sate kat pasar malam,ngeh3x..beli RM10 cukup  ler untuk Liza sorang.Pssttt..sate RM10 tu Liza x mau share dgn en suami,nnt x cukup,ngeh3x..xdelah,mana boleh x share,x bestlah kannn makan sorang2 tp sate klu setakat RM10 x delah banyak sangat pun..sekarang ni sate dah naik rege tau,dah jd 80sen 1 cucuk..mmg mahai tahap badak air kannn tp xpelah,nak makan punyer pasal..beli jelah... :D

6 ulasan:

  1. lapo lah plak bile bc blog nih..hehehe..nice blog..follow kamu k..jgn lupa follow ana

    BalasPadam
  2. sedapnye sate...suka makan panas2..dan kalu kuah kacang sebab memang terbaik! kak terbau2 sate kat sini..hee

    BalasPadam
  3. HAWA : hihi,jmput ler tgk gmbr kat atas tu lama2.. :)

    BalasPadam
  4. aduh..tringin satay la plak..cuti CNY ni leh la wat satay...

    BalasPadam
  5. INTAN: hihi,nnt lps buat sila pos kat kelantan yer.. :)

    BalasPadam